salam

BAB (4) Bagaimana menyukat emas (timbangan)

Dizaman serba maju kini timbangan emas tidak lagi menggunakan kaedah timbangan aun dan paun. Sistem digital memudahkan kita mengetahui mutu emas dan berat emas yang dapat diasingkan antara emas mentah atau emas yang telah diproses. Saya  tidak perlu menjelaskan kepada anda cara menimbang di dalam blog ini kerana apabila anda membeli timbang digital anda akan diajar cara menggunakannya. Di bawah ini saya sertakan 2 contoh timbangan digital yang sering diguna oleh penjual emas atau pajak gadai. Mungkin harganya agak mahal namun kepentingan menilai mutu emas adah perlu. Anda juga boleh mendapatkan timbang digital yang murah di pasaran. Beberapa syarikat penjual timbang di negaranya boleh anda temui untuk mendapatkan khidmat langganan dan pembelian. Jika anda tidak mengetahui di mana hendak membeli timbang digital ini anda boleh melawat laman web yang mengiklankan jualan timbang digital ini.

 Description : Timbangan Emas tipe ELB-300

Timbangan Emas / Gold Balance tipe ELB-300, Timbangan ini mampu menimbang karat dan peratus nilai emas, karana timbangan ini di lengkapi dengan  "Weigh-below Hook"  Timbangan Emas ini mampu menimbang berat basah / Berat jenis ( Density ), cara mengetahui jumlah karat emas adalah dengan mengurangi berat kering (Berat atas) dengan Berat bawah (basah) setelah itu hasil dari pengurangan tersebut lalu dibagi dengan berat kering (yang pertama),maka kita dapat dengan mudah mengetahui jumlah peratus emas yang di timbang.Untuk spesifikasi lainnya dari timbangan emas ini diantaranya adalah : "Excellent Durability" Durability sangat penting jika kita menimbang karat emas, "Weigh and Record in the Field" Timbangan emas ini boleh disambungkan ke printer, "Useful Function" Piece Counting, Percent Display, Various unit conversions are standard Features, Solid Specific gravity measurement software is installed as a standard feature supported by optional accessories.Dengan multi fungsi yang yang disediakan timbangan emas ini boleh membaca display dalam berbagai kapasit, misalnya : g, kg, ct, oz, ozt, dwt, GN, Hong Kong tael, Singapore tael, Taiwan tael, mom
 

Description : Timbangan Emas tipe UX-3200

Timbangan Emas / Gold Balance tipe UX-3200 Secara spesifikasi timbangan ini hampir sama dengan tipe ELB, yang membezakan timbangan emas ini dengan ELB adalah Sbb: Dibandingkan dengan ELB tipe UX memiliki kapasit yang lebih besar iaitu mencapai 3 kg ( 3000 gr ) sedangkan tipe ELB hanya menimbang sampai dengan kapasit 300 gr, "Fast Respond"  Hanya memerlukankan masa0.7-1.2 minit untuk per setiap timbang, "Excellent Durability"  Dengan menggunakan Loadcell UNIBLOC timbangan ini dapat digunakan untuk jangka masa yang cukup lama, "Easy Connection"  Windows direct function alias boleh disambungkan ke komputer dengan mudah, "Back Light LCD"  dilengkapi dengan display warna, timbangan emas telah dirancang dengan Full Iron Body yang berfungsi sebagai pelindung jika timbangan tersebut jatuh atau tertimpa barang.


Tips & Cara Menjaga Timbangan Digital , Timbangan Emas
     *      Jangan menimbang diatas kapasit yang lebih dari yang telah ditentukan
     *      Selalu menjaga kebersihan timbangan dengan kerap membersihkan timbangan
     *      Cara membersihkannya ialah dengan membuka plat yang ada diatas timbangan tersebut dan dibersihkan dengan mengunakan tuala lembut untuk lap.
     *      Matikan timbangan ketika  tidak digunakan ( karana dengan membiarkan timbangan dalam keadaan hidup terus memerus maka LOADCELL akan bekerja terus menerus )
     *      Gunakan Stabilizer
     *      Lakukan ujian tahaf timbangan minimum setahun sekali

_________________________________________________________________________________

HOME   PAGE 1   PAGE 2   PAGE 3   PAGE 4   PAGE 5